Information

Textilservice & Tapetseri

Verksamheten har funnits i över 20 år och erfarenheten är stor. Textilservice har genom åren bidragit till många uppskattade utsmyckningar. Även lekredskap till kommunens förskolor och skolor, som vi även tillverkar reflexvästar till.

Vi nytillverkar efter mönster, skiss eller mall. Byter dragkedjor, lagar revor och hål. Vi klär om möbeldynor som sedan lämnas in till Tapetseriet för fastsättning. I arbetsuppgifterna ingår även kundkontakter vid leverans och montering hos våra beställare. Vi använder både vanlig symaskin och overlock, men uppdrag där vi handsyr eller broderar är inte ovanliga.

Till Gammlia och Norrbyskärs museum har vi sytt upp ett stort antal kläder i 1860- respektive 1920-talsstil: blåkläder, skjortor, klänningar, förkläder, byxor och västar. Kläderna bärs av personalen i sitt vardagliga arbete sommartid. Andra exempel på produkter är biblioteksväskor, bordstält, linnekassar, teaterkläder, dockor och handdockor, bonader, grytlappar, förkläden, bespisningsmössor och diverse arbetskläder samt dynor. Ja, listan kan göras lång.

Tapetseriet är en avdelning i nära samarbete med Textilservice. Vi reparerar och klär om, både maskinellt och för hand, möbler till skolor och förvaltningar. Vi tar också vara på äldre inlämnade möbler som restaureras och säljs genom Returbutiken. Vi gör även mindre reparationer och limarbeten.

Vi arbetar med hela processen, från kundkontakter till leverans. Förutom omklädsel byter vi även möbelstoppningar.

 

Returbutiken

I Returbutiken kan du fynda bland kommunens överskottsmaterial, polisens hittegods och bidrag från företag och privatpersoner.

 

Återvinning och återbruk för miljöns skull

Vår verksamhet kännetecknas av ett miljömedvetet kretsloppstänkande. Med en total butiksyta på cirka 1 900 kvadratmeter är vi Norrlands största återbruksbutik. Våra lokaler är fyllda med möbler, husgeråd och återvunnet byggnadsmaterial.

 

Vi renoverar och nytillverkar av återvunnet material

Vi har ett eget snickeri och tapetseri som hjälper oss med renovering och omklädning av möbler. Vår verkstad renoverar upphittade cyklar och tillverkar bland annat grillar och höj- och sänkbara underreden till arbetsbord. På byggavdelningen tillverkas det sopbodar, friggebodar och blomlådor. Det som gemensamt förenar vår verksamhet är återbrukstanken, tillverkningen i våra verkstäder sker därför till stor del med återvunnet material.

Du är alltid välkommen att besöka oss!

 

Kontakt

Tegelbruksvägen 7
907 42 UMEÅ

E-post: returbutiken@umea.se
Telefon: 090-16 49 12

 

Utmärkelser

Handelsgalan Umeå 2013 – Årets hållbara butik

 

Viva arbetsmarknad

Viva arbetsmarknad verksamhet består av två huvudområ­den. Människa och miljö.

Området människa innefattar att Viva arbetsmarknad är det största enskilda arbets­marknadsprogrammet i kommunen med uppdrag att stärka individens möjligheter till en meningsfull sysselsättning samt att förstärka dennes kompetens och förmåga med inriktning mot utbildning eller arbets­marknad.

Området miljö innefattar att Viva arbetsmarknad ingår som ett led i Umeå Kommuns miljösatsning för återbruk/återvinning. Ar­betet i verksamheten präglas därför av en helhetssyn för hållbar miljöutveckling med fokus på återbruk, minimal deponi och ett effektivt nyttjande av energi.

 

För mer information om Viva arbetsmarknad se: http://goo.gl/EGfOll